Atelier de dezvoltare personală – Cunoaște-te pe tine însuți

SCOALA ALTFEL LA CARAGIALE. În luna martie am susținut un atelier la Liceul Ion Luca Caragiale din București, cu elevi din clasa a XI a. Tema a fost “Cunoaște-te pe tine însuți”. Participanții au avut posibilitatea să afle mai multe despre Stilurile și valorile individuale, folosind in strumentele LSI de la Human Synergistics România – Cultură Organizațională. Până la urmă “Fiecare acțiune are la origine un gând”, iar gândurile pe care le avem ne modelează viața, determină modul în care percepem realitatea și relațiile cu ceilalți, precum și modul în care ne ocupăm de rezolvarea de probleme și luarea deciziilor. Practic, în atelier am explorat cum stăm în primul rând cu stilurile constructive Auto-dezvoltare, Rezultate, Umanist-încurajator și Afiliere și cum anume ne putem dezvolta strategii constructive de acțiune.

A fost un prim pas dintr-un program care poate continua cu ateliere care să ajute tinerii în dezvoltarea lor personală și în orientarea vocațională. Făcând o analiză a rezultatelor pot spune că sunt niște tineri orientați spre rezultate, cu orientare spre ceilalți și dorința de a ajuta, dar și cu o doză de convenținal, evitare și dependență. Sper ca fiecare participant să rămână conectat la un proces de autoevaluare și autocunoștere permanent care să-l ajute să-și construiască o viață care să le aducă satifsacții pe termen scurt și lung. Mulțumesc Iuliana Stan și Human Synergistics România – Cultură Organizațională pentru sprijinul concret constând în oferirea instrumentelor LSI necesare desfășurării cu success a atelierului și mulțumiri pentru sprijinul oferit în proiectele pe care le avem cu tineri adolescenți în general.

PS. La începutul atelierului i-am provocat pe tineri să-și imagineze că au o baghetă magică care poate schimba realitatea așa cum vor ei. Iată câteva din schimbările pe care le-au văzut într-o lume cu magie: – Să schimb felul în care e privită educația și sistemul educațional: profesorii să fie mai respectați, elevii să fie respectați și ei, să crească salariile profesorilor, să avem parte de profesori bine pregătiți, școala să reprezinte un spațiu safe, în care toată lumea să se simtă bine, în care să ne sprijinim unii pe alții necondiționat- Să-mi materializez ideile, să le pun în aplicare, nu doar să le gândesc.- Să nu fi existat COVID 19- Să am un elefant, să nu mai am astm, – Să investim în sport, educație, turism- Să orim poluarea- Oferirea de posibilități fără prejudecăți- Să dispară bolile- Să fiu mai înalt- Să fiu milionar, eu și familia mea, să opresc războiul- Aș opri rasismul- Pace în lume- M-aș teleporta în cele mai frumoase locuri ale lumii. – Mi-aș dori să pot citi gândurile oamenilor. – M-am face invizibilă și aș adăuga 5 cm la înalțime- I-aș ajuta pe oameni să conștientizeze faptul că atitudinea lor față de ceeea ce li se întâmplă determină felul în care își trăiec viața, i-aș ajuta să conștientizeze importanța relației cu părinții și faptul că primii ani din viață le modelează întreaga existență. – Aș schimba felul în care simt și reacționez la furie, înălțimea și relația cu familia mea. – Să ajung în NBA- Să dispară bolile grave, oamenii fără case să aibă un loc unde să stea. – Să ajung cineva.