Granitele nu sunt limitele – spiritul maratonului la 2500 de ani

Trei oameni – 8 maratoane pe toate continentele în 6 luni

Proiectul maratoniștilor de la RO CLUB MARATON

 

Trei maratoniști amatori de la RO CLUB MARATHON vor alerga 8 maratoane, pe 7 continente în 6 luni. Cei trei au profesii diferite și vârste diferite, dar toți au o mare pasiune pentru alergarea pe distanțe lungi. Daniel Lixandru este sociolog și are 41 de ani. Viorica Gabrian este medic.  Ilie Roșu are 50 de ani și este ofițer. Ceea ce vor face ei depășește limitele normale ale unui alergator. Un maratonist profesionist aleargă de obicei maxim 2 maratoane pe an. Totul a început în luna octombrie cu alergarea Maratonului Internațional București și cu alergarea cursei clasice de la Marathon la Atena, la 2500 de ani de la lupta de la Marathon. Cursa clasica de la Marathon la Atena a fost cel mai important eveniment de acest gen din 2010. La acest eveniment au și participat 30 de alergători din RO CLUB MARATON (www.maraton.info.ro ).  RO CLUB MARATON, cel mai mare club de alergare din Romania are în acest moment 180 de membri. Scopul principal al clubului este să promoveze alergarea ca sport de masă.

Mesajele pe care vor să le transmită cei 3 alergători făcând acest proiect sunt:

 • Alergarea este cea mai naturală, complexă și la îndemână formă de a face mișcare, care duce rapid la crearea unei vieți echilibrate și împlinite.
 • Orice om poate face lucruri minunatate, dacă își depășește propriile “granițe” mentale, este determinat și planificat.
 • În lupta de la Maraton, de acum 2500, a învins modelul de organizare democratic transmis peste ani în societățile moderne. Acest model, bazat pe libertare, spirit comunitar, dezvoltare, viziune este urmat și de organizațiile performante cu rezultate pe termen lung.

 Pe langa aceste mesaje, cei trei alergatori vor sa atraga atentia necesitatii construirii de facilități pentru a face sport în aer liber, militand pentru construirea de piste de alergare si de bicicleta in cartierele din orasele mari din Romania. Prin acest proiect se doreste sensibilizarea si atragerea de parteneri din administratia local, centrala si din cadrul organizatiilor comerciale, care sa implementeze aceasta idee. Primul pas din aceast proiect ar fi construirea in viitorul apropiat a pistelor de alergare si bicicleta in orasul Bucuresti. În luna mai vom face un maraton al primăriilor din București, în care vom promova  această idee.

 Programul pentru realizarea celor 8 maratoane este următorul:

 • Europa – 18 octombrie Maratonul Internațional Bucuresti
 • Europa – 31 octombrie – cursa clasica Maraton – Atena
 • Asia – 21 ianuarie – Dubai  Marathon
 • Africa – 30 ianuarie –  Marrakech Marathon 
 • America de Nord –  20 martie ING Georgia – Atlanta
 • America de Sud – 3 aprilie – Santiago de Chile
 • Australia –  Canberra 10 aprilie
 • Antartica – 28 februarie – doar dacă vom avea sprijin pentru transport de la unul din statele care au baze de cercetare acolo (Chile, Argentina)

 Managerul proiectului si persoana de contact este Daniel Lixandru 0744.549326, daniel.lixandru@1marathon.ro .

Povestea maratonului

A fost odată ca niciodată acum 2500 de ani, în 490 i.c., în Grecia,  lupta de la Marathon. Atunci a fost momentul în care cetățile grecești au scăpat de amenințarea persană, iar modelul democratic a învins modelul autocrat. În acea luptă grecii au învins o armată de 4 ori mai numeroasă, făcând un lucru la care nu se aștepta nimeni. În loc să se apere la Atena, au mers și au atacat trupele persane acolo unde debarcaseră, la Maraton, la 42 de km depărtare. Astfel au arătat că oamenii pot să facă lucruri extraodinare dacă au determinare, curaj și încredere. După luptă au trimis un soldat, Pheidippides, să ducă vestea la Atena. Acesta a alergat cei 42 de km, a spus „Am învins!” și a murit. De atunci cetățile grecești au început un proces fantastic de dezvoltare, devenind modele de organizare pentru societățile moderne de acum.

În cinstea luptei de la Marathon și sacrificiului lui Pheidippides în anul 1896 a fost introdusă la olimpiadă proba de maraton de 42,195 km, care este proba supremă a alergării și simbol pentru dăruire, dârzenie și depășirea limitelor.

În lume proba de maraton s-a transformat dintr-o probă pentru elite într-o probă pentru mase, ajungând ca 5.000.000 de oameni să alerge anual. Fiecare mare oraș din lume are un maraton propriu. Acesta este de obicei evenimentul sportiv al anului implicând cea mai mare participare de sportivi și spectatori.