Aleargă pe urmele străbunilor la singurul maraton din lume care trece prin 4 situri aflate în patrimoniul cultural mondial UNESCO.
Clasament 2017
Informații Maratonul Dacilor 2017.
Maratonul Dacilor este evenimentul care sprijină prin sport promovarea originilor și istoriei românilor. Dacii se deplasau spre cetățile lor doar pe culmile munților, iar maratonul va avea traseul pe culmile dealurilor și munților trecând pe la cetățile dacice Costești-Cetățuie, Costești-Blidaru, Piatra Roșie și Sarmizegetusa Regia, zone excepționale ca frumusețe și simbolistică.
Românii sunt invitați să refacă drumurile dacilor, să trăiască experiența întâlnirii cu istoria și identitatea națională. Orice român este invitat să facă această cursă fantastică.
Dacă vrei să ai o experiență de neuitat pe urmele istoriei tale vei avea ocazia la Maratonul Dacilor:
– Să alergi la singurul maraton din lume care include pe traseu 4 situri din Patrimoniul Mondial UNESCO în aceeași cursă: cetățile Cetățuie, Blidaru, Piatra Roșie și Sarmizegetusa Regia. Traseul trece și pe la o așezare umană, Fețele Albe, unde se pare că era un centru spiritual important.
– Să alergi pe drumurile dacilor. Traseul va fi coamele munților și dealurilor, refăcând traseele dacilor, iar ultimii 3 km vor fi pe drumul antic care duce la Sarmizegetusa Regia.
– Să vezi cetățile dacilor. Traseul cursei de maraton va trece prin 4 cetăți dacice, iar cel de semi-maraton prin 2 cetăți dacice.
– Să retrăiești eforturile pe care le făceau dacii în deplasările lor.
– Să mănânci fructele lor.
– Să folosești produse românești. Medalia și tricoul sunt produse 100% în țară, iar pe traseu vor fi puncte de alimentare la care vei putea consuma miere, polen, dulceață de fructe de pădure, toate din zonă, pusă la dispoziție de apicultorul Decebal Achim.
– Să primești o parte din aurul dacic chiar pe medalia aurită de finisher, pe care o vei primi la Sarmizegetusa Regia, centrul spiritualității dacilor. Maratonul Dacilor este, probabil, singurul maraton din lume cu medalie de finisher aurită.
– Să te hidratezi la final chiar din izvorul dacilor. Acest izvor nu a secat niciodată.
– Să te odihnești și să meditezi la finalul cursei în centrul spiritualității dacilor
Maratonul Dacilor va avea traseul în rezervația Grădiștea Muncelului. Sosirea ambelor probe va fi la cetatea Sarmizegetusa Regia, unde participanții vor primi o medalie aurită, fiind singurul maraton din țară și probabil singurul din lume cu o asemenea medalie. Participanții la cursă vor avea la dispoziție un microbuz de întoarcere, pentru transportul de la linia de sosire, de la Sarmizegetusa la Costești.
https://youtu.be/v0QUgcaAlps
Probe
– Maraton 44 km . Traseu: Start: Costești (de la poartă)– Cetatea Costești Cetățuie –Cetatea Costești Blidaru – Târsa – Prihodiște – Alun – Cetatea Piatra Roșie – Poiana Omului –Prihodiște – Grădiștea de Munte – Apicultor Decebal Achim – Așezare Fețele Albe – Sosire: Sarmizegetusa Regia. Durata maximă a probei de maraton este de 9 ore. Start ora 7.00.
– Semi-maraton 24 km. Traseu: Start: Costești – Costești Blidaru – Târsa – Prihodiște – Grădiștea de Munte – Apicultor Decebal Achim – Așezare Fețele Albe – Sosire: Sarmizegetusa Regia. Durata maximă a probei de semi-maraton este de 7 ore. Start ora 9.00.Traseul cursei poate fi văzut mai jos.
Participare
Numărul participanților este limitat la 500 de alergători. Beneficiile participării la “Maratonul dacilor” sunt: tricou oficial (tricou tehnic), medalie, diplomă (se descarcă de pe site-ul concursului), număr de concurs, puncte de hidratare pe traseu, asistență medicală. Cel mai mare beneficiu este participarea la promovarea prin sport a cetăților dacice ca parte importantă a istoriei românilor. Fiecare participant care termină în timpul limită probele de maraton va primi o medalie aurită, fiind astfel singurul maraton din Europa care oferă o asemenea medalie.
Organizator
Asociația Corporeanima organizează în fiecare an Maratonul Dacilor în ultima sâmbătă din luna august, iar în ziua de vineri cursa copiilor. Organizarea acestor evenimente au ca scop promovarea istoriei României, dar sunt și o ocazie prin care asociația promovează și susține proiectele dedicate dezvoltării copiilor.
Cauza maratonului
Prin organizarea maratonului se dorește strângerea de donații și sponsorizări pentru a organiza o cursă de orientare sportivă pentru copiii din comuna Costești și din satele prin care trece traseul maratonului, precum și o tabără de dezvoltare personală pentru 20 de copii cu talente deosebite la științe (matematică), sport și muzică.
Condiții de participare
Înscrierea se face începând cu 5 mai 2017.
Pentru a participa la cursele de maraton și semi-maraton participanții trebuie:
– Să aibă cel puțin 18 ani împliniți la data desfășurării cursei
– Pentru proba de maraton este obligatoriu ca fiecare participant să fi alergat în ultimii 2 ani cel puțin un maraton, preferabil montan sau un maraton de șosea și un semi-maraton montan.
– Să-și asume responsabilitatea pentru participarea la cursă. Organizatorul nu poate fi făcut responsabil pentru orice accident sau pagubă pe care participantul le va întâmpina în timpul competiției. Participantul va semna o Declarație pe propria răspundere prin care își asumă că este apt medical pentru a participa la competiție.
– Să completeze formularul de înscriere și să plătească contribuția de participare.
– Să aibă în posesie un act de identitate valid pentru verificare.
– Adeverință medicală. Organizatorul poate să ceară și adeverință medicală care să ateste că participantul este apt pentru a participa la cursă.
Regulamentul competiției se află aici Regulament MARATONUL DACILOR 2016.
Declaratia pe propria raspundere
La ridicarea numerelor de concurs toti concurentii vor completa si semna o declaratie pe propria raspundere, ca sunt apti din punct de vedere medical pentru a participa la competitie. Organizatorul nu poate fi făcut responsabil pentru orice accident sau pagubă pe care participantul le va întâmpina în timpul competiției. Declarația pe propria răspundere se poate descărca de aici: Declaratie pe propia raspundere MARATONUL DACILOR 2017.
Contribuția de participare
Contribuția de participare are aceiași valoare pentru probele de maraton și semi-maraton și este de:
- 125 lei pentru participanții care au fost la una dintre edițiile precedente și se înscriu în perioada 5 mai 2017 – 15 mai 2017
- 135 lei pentru participanții care se înscriu în perioada 5 mai 2017 – 15 mai 2017
- 150 lei pentru participanții care se înscriu în perioada 16 mai 2017- 7 august 2017.
Donații. Participanții pot dona orice sumă pentru a susține proiectul “Alergare și istorie”, proiect prin care vom organiza pe 25 august o cursă de alergare/mers Costești – Cetățuie necompetitivă pentru copiii de 7-15 ani din comuna Orăștioara de Sus, sat Costești. La cetatea Cetățuie vom face cu toții copiii o lecție de istorie în aer liber.
Înscriere
Înscrierea se face AICI. Înscrierea online se poate face numai până 7 august 2017 ora 12:00. Înscrierea online nu se mai face după 7 august 2017.
Plata contribuției de participare
Validarea înscrierii se face achitând în maxim 3 zile de la înscriere taxa de participare.
Contribuția pentru participare se poate efectua prin ordin de plată sau virament bancar către:
Asociația CORPOREANIMA
BRD GSG, sucursala TRIUMF, București, IBAN RO62BRDE445SV30308504450 RON
Adresa Bucureşti, Sector 1, Str. Amintirii, Nr.51-53, cod postal 012442,
CIF 27803516, din 13.12.2010
Detalii plată: Nume Prenume – contribuție Maraton sau Semi-maraton
ATENȚIE! Înregistrarea este validă și finală doar după ce plata este verificată. Pentru confirmarea plății fiecare participant va trimite o copie după ordinul de plată la adresa de email daniel.lixandru@corporeanima.ro . Înregistrarea este anulată dacă plata nu este finalizată în 3 zile de la momentul înregistrării.
Ridicarea numerelor de concurs se va face numai pe baza unui act de identitate în original de la Centrul de Agrement din Costești în zilele de 24 august orele 18.00-21.00 și 25 august orele 16.00-23.00. Centrul de Agrement din Costești se află la 100 m de locul de start, la ieșirea din satul Costești, la “Poarta dacilor”.
Rambursarea contribuției de participare
Contribuția de participare nu este rambursabilă.
Regulament MARATONUL DACILOR 2017.
Cazare
Participanților le recomandăm cazarea în Costești la: pensiunea Cotiso tel: 0722 919 886, pensiunea Sargeția și la camping Costești, aflat la 500 de metri de locul de start (contact 0735.767373 sau 0722.564107) sau la pensiunea “La Istrate” (contact 0728.073702 sau 0254.246607), Arsenal Park (Orăștie). Lista pensiunilor din zonă se află aici Cazare Costesti – Orastioara de Sus.
Informații despre cetățile dacice și rezervația naturală puteți găsi pe http://www.gradiste.ro/ și AICI .
Parteneri: Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Hunedoara, Consiliul Județean Hunedoara, Primăria și Consiliul Local Orăștioara de Sus, ISOSTAR, City Grill, Dacia Plant, Aqua Carpatica, Salvamont Hunedoara, Administrația Cetății Sarmizegetusa Regia, PF Decebal Achim, Asociația Valea Dacilor, Smurd Hunedoara, Parcul Natural Grădiștea Muncelului Cioclovina.
Informații despre edițiile I -III: Maratonul Dacilor ediția I, Maratonul Dacilor ediția a II a, Maratonul Dacilor editia a III a .
Echipa de organizare
Daniel Lixandru – Director maraton
Tel: 0744.549326
E-mail: daniel.lixandru@corporeanima.ro
Daniela Măguriță