Trei oameni vor alerga in 6 luni maratoane pe toate continentele
Trei maratoniști amatori de la RO CLUB MARATHON au alergat pe 6 continente în 6 luni. Cei trei au profesii diferite și vârste diferite, dar toți au o mare pasiune pentru alergarea pe distanțe lungi. Daniel Lixandru este sociolog și are 41 de ani. Viorica Gabrian este medic. Ilie Roșu are 50 de ani și este ofițer. Ceea ce vor face ei depășește limitele normale ale unui alergator. Un maratonist profesionist aleargă de obicei maxim 2 maratoane pe an.
Video – Descrierea proiectului – http://www.youtube.com/watch?v=vaiCknfY9OoTotul a început în luna octombrie cu alergarea Maratonului Internațional București în care Daniel Lixandru a provocat 90 de alergători să alerge pe toate continentele în 6 luni și cu alergarea cursei clasice de la Marathon la Atena, la 2500 de ani de la lupta de la Marathon, unul dintre declanșatorii proiectului. Cursa clasica de la Marathon la Atena a fost cel mai important eveniment de acest gen din 2010, la care au participat cei mai mari alergători ai lumii. La acest eveniment au și participat 30 de alergători din RO CLUB MARATON (www.maraton.info.ro ). RO CLUB MARATON, cel mai mare club de alergare din Romania are în acest moment 180 de membri. Scopul principal al clubului este să promoveze alergarea ca sport de masă.
Mesajele pe care vor să le transmită cei 3 alergători făcând acest proiect sunt:
- Alergarea este cea mai naturală, complexă și la îndemână formă de a face mișcare, care duce rapid la crearea unei vieți echilibrate și împlinite.
- Orice om poate face lucruri minunatate, dacă își depășește propriile “granițe” mentale, este determinat și planificat.
- În lupta de la Maraton, de acum 2500, a învins modelul de organizare democratic transmis peste ani în societățile moderne. Acest model, bazat pe libertare, spirit comunitar, dezvoltare, viziune este urmat și de organizațiile performante cu rezultate pe termen lung.
Pe langa aceste mesaje, cei trei alergatori vor sa atraga atentia necesitatii construirii de facilități pentru a face sport în aer liber, militand pentru construirea de piste de alergare si de bicicleta in cartierele din orasele mari din Romania. Prin acest proiect se doreste sensibilizarea si atragerea de parteneri din administratia local, centrala si din cadrul organizatiilor comerciale, care sa implementeze aceasta idee. Primul pas din aceast proiect ar fi construirea in viitorul apropiat a pistelor de alergare si bicicleta in orasul Bucuresti. În luna mai vom face un maraton al primăriilor din București, în care vom promova această idee.
Programul pentru realizarea celor 6 maratoane este următorul:
- Europa – 31 octombrie – cursa clasica Maraton – Atena
- Asia – 21 ianuarie – Dubai Marathon
- Africa – 30 ianuarie – Marrakech Marathon
- America de Nord – 20 martie ING Georgia – Atlanta
- America de Sud – 3 aprilie – Santiago de Chile
- Noua Zeelandă – 30 aprilie
Managerul proiectului si persoana de contact este Daniel Lixandru 0744.549326, daniel.lixandru@1marathon.ro .
Povestea maratonului
A fost odată ca niciodată acum 2500 de ani, în 490 i.c., în Grecia, lupta de la Marathon. Atunci a fost momentul în care cetățile grecești au scăpat de amenințarea persană, iar modelul democratic a învins modelul autocrat. În acea luptă grecii au învins o armată de 4 ori mai numeroasă, făcând un lucru la care nu se aștepta nimeni. În loc să se apere la Atena, au mers și au atacat trupele persane acolo unde debarcaseră, la Maraton, la 42 de km depărtare. Astfel au arătat că oamenii pot să facă lucruri extraodinare dacă au determinare, curaj și încredere. După luptă au trimis un soldat, Pheidippides, să ducă vestea la Atena. Acesta a alergat cei 42 de km, a spus „Am învins!” și a murit. De atunci cetățile grecești au început un proces fantastic de dezvoltare, devenind modele de organizare pentru societățile moderne de acum.
În cinstea luptei de la Marathon și sacrificiului lui Pheidippides în anul 1896 a fost introdusă la olimpiadă proba de maraton de 42,195 km, care este proba supremă a alergării și simbol pentru dăruire, dârzenie și depășirea limitelor.
Proba de maraton s-a transformat dintr-o probă pentru elite într-o probă pentru mase, ajungând ca 5.000.000 de oameni să alerge anual aceasta cursa a vointei. Fiecare mare oraș din lume are un maraton propriu. Acesta este de obicei evenimentul sportiv al anului implicând cea mai mare participare de sportivi și spectatori.
Povestea maratonului video http://www.youtube.com/watch?v=eEooBUaYjv0 .
Maratonul Bucuresti
Propunerea de a merge in acest proiect a fost facuta la Maratonul International Bucuresti pe 16 octombrie. Video
http://www.youtube.com/watch?v=Q2RoBwJm5D4&feature=related
Maratonul Clasic de la Atena
La Atena au alergat 30 de maratonisti din RO CLUB MARATON.
Iata povestea maratonului http://maraton.info.ro/maratonul-clasic-atena-2010-spiritul-maratonului.html
Aici este experienta in imagini. http://www.youtube.com/watch?v=VXFSwzWKdnM&feature=related
Multa Bafta, Dan, Viorica si Ilie
Un maraton frumos la Dubai