Badminton în școli

Participarea la activități sportive îmbunătățește atât dezvoltarea abilităților copiilor, cât și stima de sine, încrederea, autonomia, determinarea, atenția, concentrarea, spiritul de echipă contribuind la formarea unui caracter puternic și a unui viitor adult sănătos. Badmintonul este sportul care stimulează viteza și rezistența fizică, îndemânarea și concentrarea, determinarea într-o măsură foarte mare. Din păcate, în România, badmintonul nu este valorizat suficient în dezvoltarea personală a copiilor. Prin proiectul “Badminton în școli” ne propunem să promovăm acest sport în școlile din București, după cum urmează:

  • Sesiuni demonstrative. Vom merge în școli cu un kit de badminton și vom face lecții pentru copiii școlari.
  • Oferirea de logistică de bază. Vom ajuta școlile cu logistica necesară pentru a implementa badmintonul ca sport ce se va practica la ore. Importantă este impicarea și interesul profesorului de sport.  
  • Lecții de inițiere în badminton. Vom organiza cu profesorul de sport lecții de inițiere.
  • Oferirea unui ghid de antrenament pentru profesori. Vom sprijini profesorii de sport care doresc să antreneze copiii talentați pentru a trece la un stadiu de performanță sportivă în badminton.

Antrenorii vor crea sesiuni care vor stârni pasiunea pentru badminton și sport în general. Credem că pasiunea este elementul care alimenteaza motivația pentru perseverenta, învățare continuă și dezvoltare.

Participanți: copii de 6-12 ani

Echipament și condiții: echipament de sport (încălțări de sport obligatoriu), adeverință penrtu sport (copie după adeverința de la școală), sticlă cu apă.

Metodologia de învățare

Ne vom concentra pe aspectele fundamentale ale dezvoltării fizice. Lecțiile vor cuprinde:

•           abilități de mișcare, coordonare mână-ochi

•           executarea corectă a tehnicilor

•           exerciții de încălzire și streching

•           dezvoltarea atenției și concentrării

•           un mediu sigur

•           exerciții individuale și de echipă motivante

În sesiunile noastre copilul va învăța o serie de strategii care il vor ajuta în dezvoltarea potențialului în sport. În viitor dorim să organizăm tabere și competiții în care copiii să poată accelera învățarea.

Fiecare sesiune va avea 60-90 de minute și va fi structurată astfel:

1. Exerciții de încălzire Exercițiile de încălzire sunt la fel de importante ca antrenamentul – 10 minute

2. Exerciții de deplasare Deplasarea eficientă și sigură în teren este esențială în badminton 10 minute

3. Exerciții abilități de bază De exemplu: priza la rachetă, tipuri de servă, lovituri 20 minute

4. Joc de badminton Este partea care place cel mai mult copiilor și integrează tehnicile învățate 30 de minute

5. Exerciții fizice cu propriul corp și streching 10 minute

6. Exerciții de feedback și dezvoltare personală 10 minute

Contact Manager de proiect: Daniel Lixandru  Tel: 0744549326

Email: daniel.lixandru@corporeanima.ro     

DE CE BADMINTON

1. Este un joc sigur și cu impact redus

Badmintonul este un sport cu impact redus, ceea ce îl face, de asemenea, destul de sigur pentru copii. Nu există lovire sau împingere sau orice tip de contact direct cu jucătorii. Prin urmare, acest lucru reduce și riscul accidentelor și rănilor care apar de obicei în timpul jocului de sport precum fotbalul sau baschetul, aceste jocuri sunt destul de dure în comparație cu badminton.

2. Este o opțiune sănătoasă

Badmintonul este un exercițiu fizic excelent care implică întregul corp. Implică foarte multă alergare, sărituri și balansări, care utilizează în mod activ toate grupele de mușchi majore. Nu numai că îmbunătățește metabolismul, dar ajută și la creșterea rezistenței.

3. Ajută la îmbunătățirea flexibilității

Pentru a juca badminton cu ușurință, jucătorii ar trebui să fie flexibili. Prin urmare, copiii care joacă badminton ar trebui să se concentreze pe dezvoltarea flexibilității, care are mari beneficii precum întărirea mușchilor și articulațiilor. Badmintonul implică alergare, fandări și sărituri, ceea ce va pune un accent puternic pe coordonarea între diferite părți ale corpului și mușchi.

4. Ajută la îmbunătățirea gândirii strategice

Copiii trebuie să fie motivați să gîndească strategic, să se adapteze, să găsească tactica cea mai bună  și, în cele din urmă, să-și învingă adversarul. Ca majoritatea sporturilor cu rachetă, atunci când joacă badminton, jucătorii trebuie să aibă o strategie de joc bine definită. Drept urmare, copiii pot folosi această abilitate și în viața de zi cu zi.

5. Ajută la îmbunătățirea coordonării mână-ochi

Urmărirea continuă a fluturașului și apoi lovirea lui cu racheta necesită o bună coordonare mână-ochi. Dacă la tenis viteza mingii ajunge la 200 km/h la badminton viteza fluturașului ajunge la peste 300 km/h.

6. Ajută la îmbunătățirea abilităților motorii

Astăzi, copiii petrec mai mult timp jocurilor și gadgeturilor electronice decât sporturilor în aer liber. Badmintonul este un sport sănătos care vă poate ajuta copiii să socializeze și să comunice mai bine cu oamenii. Badmintonul va ajuta la dezvoltarea unui echilibru și coordonare mai bune. Considerat cel mai rapid sport din lume, copiii trebuie să fie vigilenți și vigilenți tot timpul. Mai mult, deși este un sport de sală, el se poate juca recreativ oriunde și nu necesită echipament costisitor: în parc, pe iarbă, pe ciment, la școală, în concediu, în deplasare.

7. Ajută la creșterea rezistenței mentale și a încrederii în sine

Practicarea badmintonului poate reduce stresul la copii într-o mare măsură, permițându-le astfel să se relaxeze și să-și schimbe atenția de la situațiile stresante. S-a dovedit că practicarea sportului la o vârstă fragedă poate ajuta copiii să dezvolte disciplina, motivația, stima de sine și încrederea în sine. Este un sport foarte antrenant mental.

8. Ajută la dezvoltarea spiritului de echipă

Copiii pot juca badminton la nivel individual, de și la dublu Foarte des, copiii preferă să facă echipă și să se joace unii cu alții. Acest lucru este grozav pentru construirea spiritului de echipă. Jucând badminton, copiii învață să lucreze în echipă și acest lucru le întărește și mai mult relația cu colegii lor de echipă.

9. Este sportul pentru toți

În general, majoritatea sporturilor sunt dedicate pentru un anumit tipde fizic. Nu poți juca baschet dacă nu ești înalt sau haltere dacă nu ești puternic etc.. Badmintonul ne arată chiar și la nivel de campioni că nu are un profil anume. Sunt campioni din Asia care au sub 1.75m, dar sunt și sportivi de 1.93, ca ultimul campion olimpic Viktor Axelsen. Badmintonul pentru copii este foarte generos, dacă ești mai plinuț vei lovi mai puternic fluturașul și poți folosi acest lucru, dacă ești înalt vei avea o arie mai mare de cuprindere, dacă ești mai mic te vei deplasa mai repede etc. Este chia un sport în care fiecare își poate folosi calităților personale. Concentrându-te pe utilizare calităților personale și în secundar pe dezvoltarea zonelor mai slabe vei crea o strategie de dezvoltare transferabilă în orice zonă a vieții. Mai mult, pe un teren de sport clasic se pot amenaja 5 terenuri de badminton, unde pot juca simultan badminton în perechi 20 de persoane.

10. Ajută la crearea unui mediu pozitiv

Practicarea sportului poate fi plăcută, în special pentru copiii mici, sportul îi poate ajuta pe copii să facă față stresului, permițându-le să elibereze tensiunea prin mișcare constantă și autoexprimare. De asemenea, prin participarea la sport, copiii tind să elibereze endorfine și dopamină (hormonii care ne duc în stare de bine) și să-și sporească sentimentul de fericire și satisfacție. În plus, practicarea sporturilor precum badmintonul oferă copiilor șansa de a se desprinde de rutina și monotonia studiilor.

Badminton în dezvoltarea fizică, mentală și socială

Dezvoltarea fizică

Jocul de badminton în combinație cu o dietă sănătoasă poate ajuta la gestionarea greutății. Studiile arată că copiii care participă la badminton au mai multe șanse de a intra la vârsta adultă într-un interval de greutate sănătos.

Badmintonul poate ajuta la densitatea osoasă și poate reduce riscul de osteoporoză mai târziu în viață.

Badmintonul îmbunătățește echilibrul și coordonarea. Copiii care participă în mod regulat badminton își pot reduce riscul de rănire din cauza pierderii echilibrului cu până la 64%.

Dezvoltare mentală

Studiile arată că practicarea badmintonului poate duce la o îmbunătățire cu 91% a atenției, a concentrării și a memoriei copiilor.

Rezolvarea problemelor și rezistența unui copil pot fi îmbunătățite prin participarea la badminton, deoarece sunt expuși impredictibilității competiției.

91% dintre copiii care au participat la antrenamente de badminton pe o perioadă de 6 săptămâni s-au îmbunătățit capacitatea de a-și gestiona emoțiile.

Dezvoltare sociala

Jucând Badminton cu alții, copiii pot învăța să lucreze în echipă și să-și dezvolte abilitățile de conducere.

Badmintonul poate îmbunătăți capacitatea copilului de a respecta regulile și de a înțelege pozițiile de autoritate prin relațiile cu arbitrii, antrenorii și oficialii.

Cercetările arată că 93% dintre copiii care participă la antrenamente de badminton, prezintă o îmbunătățire a încrederii în sine și a stimei de sine, precum și a inteligenței emoționale după numai 6 săptămâni.